Få vardagen att fungera

Vilken dag är det idag?
 
 
Om du känner att du börjat få svårt att hålla ordning på vilken dag det är. 
Om du väntar hela dagen på att klockan ska bli 3, för du är rädd att missa tiden hos frisören om du inte är ute i goooood tid.
När tid blir för abstrakt.
Då kanske du kan ha nytta av ett hjälpmedel, som hjälper dig att hålla koll på dagen. Som gör att tiden blir tydlig. 
För att få veta mer om vilka hjälpmedel som finns och hur dessa skulle kunna hjälpa dig i din vardag, ska du kontakta en arbetsterapeut. Dessa får du kontakt med genom att ringa kommunens servicecenter: 019-58 80 00
 
 Kvartsur
 
Här ser du t.ex. en bild på ett kvartsur. Detta hjälpmedel räknar ner tiden. Här syns hur 15 minuter blir tydligare. För med detta hjälpmedel kan jag se att tiden går. Det blir mindre tid kvar. 
 
 Förgätmigej
 
Detta är ett hjälpmedel som visar veckodag, datum och tid på dagen. 
Perfekt för att kunna dubbelkolla så att jag är "på rätt dag" i almanackan. Eller för att veta att det är eftermiddag, när jag vaknar efter min eftermiddagsvila. Den här ljusa tiden på året är det annars lätt att bli "dagvill". 
 
Memoday
 
Även detta är ett hjälpmedel som visar datum, veckodag och tid på dagen. Men denna kan även visa klockslag. Dessutom så talar den, d.v.s. en röst läser upp det som står på skärmen, om du rör vid skärmen. 
 
 Memoplanner
 
Lite mer avancerad är detta hjälpmedel. Här kan du eller din anhörig läsa in "kom-ihåg-meddelanden" som spelas upp vid en viss tidpunkt, t.ex. när det är dags att ta medicin. 
Du kan även ta med den medföljande handenheten, som då även kan fungera som ett fickminne. 
 
 
Det var några av de saker som finns och som kan underlätta i vardagen. 
Hoppas du får en fortsatt bra dag!
 
//Anna