Sångkören.

Hej!
Denna gången ska jag berätta om SÅNGKÖREN en aktivitet som vi startat upp på vård och omsorgsboendet där jag arbetar. Det var för ungefär ett halv år sedan som vi startade upp  sångkören.
Kören består av 10 deltagare och kören kallar sig för "Seniorsångarna" . Det var många förslag på namn men till sist betsämde deltagarna för att kalla sig för Seniorsångarna.
                                          
Kören övar 1 gång i veckan och körmedlemmarna har själva varit med och valt sånger till de tema som vi valt att ha. Temana hitintills har varit  vårsånger, sommarsånger, dansbandslåtar och schlagers.
Sedan har det gjorts sångpärmar innehållande de sånger som valts, där sångerna är skrivna med stor tydlig text för att underlätta för deltagarna att följa med i sångtexterna.
                                                                                                                         
Kören har haft två framträdanden,det var firande av Valborg och också då det firades midsommar. Kören övar nu inför ett nytt framträdande framöver,denna gången är temat dansbandslåtar och schlagers.
 Då kören uppträder så har körmedlemmarna, alla på sig eleganta hattar som ger deltagarna känslan av delaktighet,gemenskap, att vi gör det tillsammans.
 
Jag vill även dela med mig och berätta om en dam som var med i en sångkör som jag haft tidigare, då jag arbetade på en dagverksamhet för personer som hade en kognitiv sjukdom. Damen var svårt sjuk i Alzheimerssjukdom och hon klarade inte så mycket själv i sin vardag längre, hon behövde mycket stöd av andra för att klara hennes vardag. Damen visade på mycket oro och ledsamhet och hon hade även tappat mycket av språkförmågan. Damen hade innan hon fick sin sjukdom varit med och sjungit i en sångkör. Det var så att trots att damen hade väldigt svårt att uttrycka sig verbalt ,så kunde hon sjunga sånger som hon kände igen, det bara kom från ingenstans och hon visade alltid mycket glädje då hon var med och sjöng. Damen var en av deltagarna i sångkören och hon kunde sjunga med i många av sångerna som sjöngs i kören trots att hon inte längre kunde läsa text utan hon sjöng och kunde deltaga i sången genom att hon kände igen sångerna och hon visade så mycket glädje då hon deltog i sångkören, hennes oro och ledsamhet var som bortblåsta. Sångkören var en av de få aktiviteter damen klarade av att deltaga i och det var för damen en kravlös aktivitet, hon fick känna delaktighet,gemenskap,glädje ,meningsfullhet, stärkt självkänlsa, vilket för damen gav en ökad livskvalitet.
 
Körsång är en fantastisk aktivitet som leder till så mycket positivt.
 
*Gemenskap             * Glädje             *    Bekräftelse           * Stärkt självkänsla
 
* Meningsfullhet       *  Bevara det friska       *  Ökad livskvalitet 
 
Svensk Demenscentrum har en gratis webbutbildning som heter " Mötas i musik" Musik som omvårdnad i demensvården.
 
 
Outi Blohm
Specialist Undersköterska Demens