Möt Specialistundersköterskan Outi

Idag skiner solen är jag på Akvarellen, som är Kumla kommuns nyaste vård- och omsorgsboende som har inriktining demens. 

 
 

Här möter vi specialistundersköterskan Outi. 

- Hej Outi! 

Du har lång erfarenhet av att jobba inom vården, har jag förstått. Hur länge har du arbetat inom vården?

Jag började mitt arbete i vården som undersköterska 1983. Min första arbetsplats var på Norra Sjukhemmet i Örebro. Där arbetade jag på en avdelning med 30 manliga patienter.1984 startade man i Örebro kommun upp den första dagvården för personer med kognitiv svikt. 1985 började jag arbeta som vikarie på dagvården för personer med en demenssjukdom, som senare ledde till en fast tjänst och har sedan dess arbetat inom demensvården. Ja, och idag arbetar jag som Specialist Undersköterska här på Akvarellen som är ett Akademisk vård och omsorgsboende.

Jag har arbetat inom olika vårdformer i demensvården, det har varit dagvård, växelvård, BPSD-boende, vårdboende och gruppboende, vilket för mig varit väldigt givande och givit mig mycket erfarenhet genom att ha arbetat i hela vårdkedjan.

- Oj, vilken erfarenhet du har! Men hur blev du specialistundersköterska, ja alltså, hur utbildar man sig till det? 

 Utöver min utbildning till Undersköterska har jag även gått en utbildning till Specialistundersköterska i demens, 2 år på halvfart på Yrkeshögskolan i Örebro.

-  Vilka är dina arbetsuppgifter?

- Jag handleder och instruerar kollegor och vikarier i omvårdnad och bemötande för att bidra till en meningsfull vardag för de personer som bor här. Jag kan även hålla i internutbildningar. Både för personal som arbetar här men även för personal på andra ställen i kommunen. Jag vill inspirera mina kollegor till att vilja bli ännu duktigare på det som de gör. Eftersom Akvarellen är ett Akademiskt Vård och omsorgsboende så ska här jobbas med olika forskningsprojekt. Vi har alldeles nyligen startat upp ett forskningsprojekt där jag ska vara delaktig i.

Jag ordnar även gruppaktiviteter för hyresgästerna på enheterna och har även aktiviteter enskilt för de som inte klarar att deltaga i gruppaktiviteter. Det kan bestå i sång och musik, högläsning, frågesporter av olika slag, tipspromenader, enskilda samtal. Jag tillverkar också aktivitetsmaterial som alla kan låna och använda.

- Du verkar ha ett väldigt spännande och varierande jobb! Vad tycker du är det roligaste med ditt yrke?

- Ja, jag trivs väldigt bra i min nya roll som Specialist Undersköterska, det är inspirerande, varierande, glädjefullt, meningsfullt och jag får till mig ny kunskap hela tiden. Jag upplever också att jag blir mera lyssnad på än tidigare, att jag lättare kan dela med mig av min yrkeskompetens och min erfarenhet av demensvård.

Jag tycker också att det är spännande och inspirerande att vara delaktig i olika nätverk och att också vara mera delaktig i det multiprofessionella teamet. Jag tycker det är fantastiskt roligt att samarbeta med demensspecialisterna, sjuksköterskor och arbetsterapeut i Kumla kommun, där vi fått olika uppdrag att arbeta med.

- Tack Outi. Hoppas du och alla ni läsare får en bra dag!