På vår hylla

Det är fredag eftermiddag. 
Jag tänkte därför passa på att ge dig lite filmtips
 
I vårt kontor har vi en bokhylla. Där har vi samlat böcker och filmer som vi tycker är lärorika. 
Här finns filmer och böcker som kan ge en större förståelse för de personer som vi vill hjälpa i vårt yrke. 
 
 
Still AliceEller Fortfarande Alice, som vi säger på svenska
 
 
En väldigt stark film. Otroligt gripande. Handlar om Alice som fortfarande arbetar när hon börjar upptäcka att hon har fått svårare med saker. Svårare att hitta. Svårare att minnas. Svårare att ordna sina tankar. 
Alice visar sig fått en alzheimers demens. 
 
Så här skriver BOKUS om boken, med samma namn:
Alice Howland är en mycket välrenommerad Harvardprofessor på höjden av sin karriär när hon märker att hon börjar glömma saker. Först ett ord då hon håller en föreläsning, något som vanliga människor inte ens skulle reflektera över men som är en skrämmande upplevelse för den osedvanligt strukturerade och skärpta Alice. Och så den dag då hon under sin joggingtur i city upptäcker att hon inte vet var hon befinner sig. Hon söker läkare och får diagnosen tidig Alzheimer. Hon är femtio år gammal.

Fortfarande Alice handlar om en kvinna som rent bokstavligt tappar förståndet. Det är hjärtslitande sorgligt och fruktansvärt skrämmande men ändå inte alldeles becksvart. Alice växer också av sjukdomen, får en närhet till sin man och sina barn som hon inte haft särskilt mycket tid eller känslor för tidigare. För Alice är trots allt inte bara den galna Alzheimerpatienten hon är också fortfarande Alice: professor, lärare, maka, mor och till sist även mormor.

Lisa Genova är född 1970. Hon är fil.dr i neurovetenskap från Harvard och mycket engagerad i Alzheimerfrågor. Romandebuten Fortfarande Alice gav hon först ut själv innan den gavs ut på ett stort förlag. Boken har sedan dess legat 56 veckor på New York Times topplista, blivit flerfaldigt prisbelönad och givits ut i 31 länder. Filmen hade svensk premiär våren 2015 och har vunnit en lång rad priser, bl.a. belönades Julianne Moore med Oscar, Golden Globe och BAFTA för bästa kvinnliga huvudroll.
 
Den andra filmen som jag hittar i vår bokhylla har några år på nacken, men är väl värd att se!
En sång för Martin. 
 
 
Martin, dirigent, och Barbara, första violinist, träffas under en repetition när hon påpekar ett fel i noterna för honom. De blir lidelsefullt förälskade i varandra, lämnar sina respektive tidigare familjer fem dagar före jul och gifter sig.

Efter en tid läser de korrektur till ett partitur och Martin börjar få minnesluckor. Martins agent, Biederman, börjar också bli orolig för den opera Martin håller på att skriva. När Martin en morgon står och rakar sig känner han helt plötsligt inte igen sig och de besöker hans husläkare som inte kan se att det är något fel på Martin.

Under en konsert som Martin dirigerar kommer han helt av sig och lämnar scenen. Han och Barbara besöker en ny läkare, doktor Gierlich. Hon kommer fram till att Martin lider av en begynnande Alzheimer. Paret komponerar tillsammans. Han verkar helt förvirrad och en dag har han slängt noterna i soporna. I sängen vill han inte kommunicera med Barbara. En dag påstår Martin att han kommit på lösningen till operans slut. Barbara far till Biederman med noterna till operan. När hon i bilen kollar kuvertet innehåller det bara skräp. Katastrofen är ett faktum. Barbara vill dock låta honom tro att operan ska bli uppförd.

Även i nästa film får man följa ett par, där den ene hälften får sjukdomen alzheimers demens. 

Den filmen heter 

Lasse och Ulla. 

Det är journalisten Johanna Winblad som under 9 års tid följt makarna Rudberg. Lasse och Ulla är inte bara en film om Alzheimers sjukdom utan också en skildring av det starka kärleksbandet mellan två makar. En äkta kärleksberättelse.

 

Nästa film jag ser på hyllan heter 

Away from Her

och jag inser att den har jag faktiskt inte sett ännu. Det är en amerikansk film. Även denna handlar om ett makepar där hon drabbas av Alzheimers sjukdom. 

Du ska veta, Vi delar gärna med oss av de filmer och böcker som vi har till andra som arbetar i kommunen. Det är bara att höra av dig till oss! Filmerna finns på DVD-skiva. 

Hoppas du får en trevlig helg!

//Anna