Vårdarsång ett arbetsverktyg i demensvården.
Hej!
Denna gången ska jag berätta om Vårdarsång, som för mig är och har varit ett stort stöd i mitt arbete med svårt demenssjuka personer.
Vårdarsång är en metod, ett begrepp som används i demensvården och har forskats fram av sjuksköterskan och forskaren Eva Götell (2003).
www.svensk demenscentrum.se /samspela bättre med sång
Personalen använder sång under omvårdnad för att väcka kunnigheter och minnen till liv och också förbättra kommunikationen.
Min egen upplevelse är att då jag använder mig av Vårdarsången, för att underlätta för mig som vårdare i olika omvårdnadssituationer, är att det händer något med vårdtagaren, det blir en slags trygg kommunikation mellan oss och oftast upplevs inte omvårdnadssituationen så krävande eller svår. Jag ska berätta om en dam vars namn var Ellen, hon hade Alzheimers sjukdom, hon var svårt demenssjuk. Ellen behövde stöd med all personlig omvårdnad och också stöd med det mesta i hennes vardag som hon inte längre själv klarade att göra. Ellen hade inte mycket språk kvar, hon kunde svara ja eller nej. Ellen var bra på att visa med ansiktsuttryck och kroppsspråk om hon var arg, glad, om hon var nöjd eller missnöjd över något. Ellen hade också fått ett beteende som visade sig i att hon greppa tag i allt hon fick tag i och det var svårt att få henne att släppa taget då hon hade fått tag i något. Ofta då man skulle hjälpa Ellen med att ta på henne kläder, exempelvis en tröja, så hände det nästan alltid att hon grep tag i tröjärmen och då var det svårt att komma vidare med att ta på tröjan hela vägen, det ledde mera till som en känsla av dragkamp.
Jag började använda mig av metoden Vårdarsång då jag skulle hjälpa Ellen med t.ex. påklädning. Jag sjöng samtidigt som jag hjälpte Ellen att ta på hennes kläder, det kunde vara kända visor, schlagers och dansbandsånger. Jag upplevde att omvårdnadssituationerna gick mycket lättare att hantera då jag sjöng samtidigt som jag hjälpte Ellen att ta på kläderna. Genom att jag använd mig av sången så blev hela omvårdnadssituationen hanterbar både för mig som vårdgivare och Ellen som vårdtagare. Då jag sjöng för Ellen, så visade hon ofta glädje och ett slags lugn och Ellens beteende med att greppa tag i kläder och annat minskade.
Lena Malmståhl Hammar SSK. och lektor har också forskat i sångens betydelse för personer med demenssjukdom. hennes forskning visar på att personalen också visar mera glädje då de använder sig av vårdarsång.(2011).
Jag vill avslutningsvis bara säga att sången är ett fantastikt arbetsverktyg att använda i vården av svårt demenssjuka personer.
Outi Blohm Specialistundersköterska demens