Kognitiv stimulans

Miia Kivipelto som genom sin forskning utvecklat Fingermodellen
 
Kognitiv stimulans
Att utmana hjärnan är ett bra råd för att hålla igång och stimulera olika kognitiva funktioner.
Att läsa är en sådan sak. Det stimulerar flera delar av hjärnan.
 
 
Att prova på någonting helt nytt är ett annat tips. Hjärnan gillar att få lära nya saker. Dock kan det vara svårare att lära sig nya saker ju längre tid som man haft sin demenssjukdom. Dock är inte inte omöjligt, det kan dock ta längre tid.  Och det kan vara i stort sett vad som helst. Kanske något du längtat efter att pröva. Men det ska kännas roligt och stimulerande. Ta det i din egen takt och stressa inte.
 
 
 
 
 
 
 
Ett bra tips är att fortsätta med att lösa korsord eller att börja med det. Gärna tillsammans med någon, så blir det också en social aktivitet. Andra exempel på hjärnstimulerande sysselsättningar är att lösa sudoku liksom att lägga pussel. Också spel finns av många olika typer och svårighetsgrad.
 
 
Det handlar bara om att hitta det man kan göra själv eller med familj eller vänner. Även datorspel har visat sig stimulera kognitionen. Forskning visar att dans är riktigt bra för hjärnhälsan. Det är något som kräver samspel mellan olika delar i hjärnan när det gäller till exempel hörselintryck, koordination och social interaktion.
Dans innebär också fysisk aktivering.
 

Kommentera här: